CENTURY 21: Retenční nádrže na vodu budou od příštího roku povinností

CENTURY 21: Retenční nádrže na vodu budou od příštího roku povinností

7.3.2021

Retenční nádrže slouží k zachytávání a uskladnění dešťové vody. Zadrženou vodu lze využívat například k zalévání zahrady, mytí auta či zpětně v domácnosti jako užitkovou vodu. Od roku 2021 bude u novostaveb povinnost vodu akumulovat, tedy mít retenční nádrž nebo vodu jinak skladovat.

Zadržování vody v retenčních nádržích je jedním z důležitých opatření ve vztahu k zadržování vody v krajině. Tyto nádrže by se tedy měly stát součástí každého rodinného domu, od roku 2021 budou dokonce povinnou výbavou novostaveb. „Retenční nádrže se vyrábějí v různých velikostech. Potřebná velikost pro nemovitost se odvíjí především od dvou faktorů. Prvním faktorem je velikost plochy střechy, tedy celková odvodňovací plocha, ze které bude dešťová voda sváděna. U ploch střech do sto metrů čtverečních se volí nádrž do tří tisíc litrů. Druhým podstatným parametrem je, jaká je vydatnost srážek ve vaší lokalitě,“ říká Martin Macháček, regionální ředitel CENTURY 21 Czech Republic. Co se týká materiálu retenčních nádrží, vyrábějí se betonové, svařované, sklolaminátové a plastové nádrže. V poměru cena/výkon jsou nejvýhodnější plastové skořepinové nádrže, které jsou na rozdíl od betonových lehčí a levnější, co se týče dopravy i instalace. V případě, že se dešťová voda využívá i v domácnosti, je potřeba dodržovat některá pravidla. Teplota skladované vody by neměla přesahovat 16 °C. U vyšší teploty hrozí množení bakterií. Ideální je proto zakopat nádrž pod zem, aby půda požadovanou teplotu zajistila. Důležitá je také filtrace vody. „Doporučuji minimálně tři filtry. První zachytí největší nečistoty, jako je listí, větve a další velké nečistoty ze střechy. Tento filtr je možné umístit přímo tam, kde se napojuje svod ze střechy do trubky vedoucí k nádrži. Další filtr byste měli mít ještě před nádrží, aby byl schopen zachytit drobné nečistoty, jako jsou malé kamínky, drobný písek a podobně. Třetí a velmi důležitý filtr by měl být na nasávání do kompresoru,“ doplňuje Martin Macháček.

Retenční nádrže jsou dotované

Na retenční nádrž je možné čerpat dotaci. Dotace se dělí do tří typů. Prvním z nich je využití dešťové vody pouze pro zálivku. Druhým je využití dešťové vody pro zálivku a splachování WC. Třetí možností je využití přečištěných odpadních šedých vod. Regionální ředitel CENTURY 21 Martin Macháček k tomu dodává: „Dotace je koncipována na pokrytí maximálně padesáti procent způsobilých výdajů a na realizaci systému pro využití dešťové vody. Jako způsobilé výdaje lze uznat veškeré náklady spojené se zprovozněním systému využití dešťové vody, tedy například nákup akumulační nádrže, čerpadla, rozvodů, svodného potrubí, filtrace. Uhradit je možné i zemní práce a další.“ U dešťové vody na zalévání zahrady je možné se dostat na maximální částku 55 000 Kč. U dešťové vody na zalévání zahrady a splachování toalet je maximální částka 65 000 Kč. U přečištěných odpadních šedých vod je maximální dotace 105 000 Kč.

Nejčtenější články na blogu

CENTURY 21: Pád cen nájemního bydlení v souvislosti s koronavirovou krizí nečekáme7.3.2021

Praha 25. května 2020 – Realitní trh se s postupným uvolňováním opatření vrací do normálu. Z pohledu nájemního bydlení..

CENTURY 21: Chataření se vrací do módy. Ceny rekreačních objektů stoupají7.3.2021

Síť realitních kanceláří CENTURY 21 pozoruje v posledních letech zvýšenou poptávku po rekreačních nemovitostech. Na..

CENTURY 21: Retenční nádrže na vodu budou od příštího roku povinností7.3.2021

Retenční nádrže slouží k zachytávání a uskladnění dešťové vody. Zadrženou vodu lze využívat například k zalévání..

Zadejte svůj e-mail
a budete vždy v obraze.

Stačí zadat váš e-mail. Je samozřejmostí, že se můžete kdykoliv odhlásit.